PŘEDSTAVUJEME VÁM ...

FOIE GRAS

ve

snoubení s vínem

Ztučnělá husí (kachní) játra Foie Gras jsou obecně považována za delikatesu.

Kromě Francie mají svojí tradici i v Maďarsku a to především na jihovýchodě země,

v župách Bacs-Kiskun, Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar.

Jedí se zpravidla jako předkrm nebo také „malé jídlo“ v rozličných úpravách.

Za studena, spolu se sušeným ovocem, ořechy, kořením, nakládanými houbami, fíkovou hořčicí, ovocnými zavařeninami,

restovaná, s karamelizovanými jablky či hruškami,s redukcí z lesních plodů

nebo pečená, s vinnými omáčkami se smrži nebo s černým lanýžem.

obr%C3%A1zek%20-%20Foie-Gras.jpg obr%C3%A1zek%20-%20Foie-Gras%20na%20toas obr%C3%A1zek%20-%20foie%20gras%20pe%C4%8

Snoubí se nejlépe s přírodně sladkými víny (slámovými, ledovými, botrytickými),

např. z oblasti Tokaj, podle způsobu úpravy k nim však můžeme s úspěchem přiřadit i suchá bílá nebo červená vína, nepříliš těžká ale výraznější, s bohatou chutí.

Foie Gras doprovodí skvěle i kvalitní vína šumivá.

Náš tip:

sladké Tokaji Ventus Betsek 2013 pozdní sběr ze Château Cloche, suché Tarjányi Rajnai Rizling 2015 z oblasti Eger, suché červené Hetényi Kékfrankos 2011 z oblasti Szekszárd nebo šumivé polosladké Tarjányi cuvée Brill z oblasti Eger.