Tagy
Ztučnělá husí (kachní) játra Foie Gras jsou obecně považována za delikatesu.
Kromě Francie mají svojí tradici i v Maďarsku a to především na jihovýchodě země,
v župách Bacs-Kiskun, Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar.
Jedí se zpravidla jako předkrm nebo také „malé jídlo“ v rozličných úpravách.
Za studena, spolu se sušeným ovocem, ořechy, kořením, nakládanými houbami, fíkovou hořčicí, ovocnými zavařeninami,
restovaná, s karamelizovanými jablky či hruškami,s redukcí z lesních plodů
nebo pečená, s vinnými omáčkami se smrži nebo s černým lanýžem.
Snoubí se nejlépe s přírodně sladkými víny (slámovými, ledovými, botrytickými),
např. z oblasti Tokaj, podle způsobu úpravy k nim však můžeme s úspěchem přiřadit i suchá bílá nebo červená vína, nepříliš těžká ale výraznější, s bohatou chutí.
Foie Gras doprovodí skvěle i kvalitní vína šumivá.
Náš tip:
sladké Royal Tokaji Furmint Szt.Tamás 2016 - bílé sladké víno 0,375L 11% ze Royal Tokaji, suché Bussay Esküvé 2016 bílé suché víno 0,75L 13% z oblasti Zala, suché červené Villányi Kékfrankos selection 2015 - červené suché víno 0,75L 13% z oblasti Villány.